Skąd kantory stacjonarne czerpią walutę - analiza StrefaWalut.pl
Z uwagi na specyficzny sposób działania kantorów stacjonarnych oczywistym jest, że muszą one posiadać odpowiednią ilość gotówki denominowanej w kilku, a nawet kilkunastu walutach. Jeżeli właściciel kantoru o to nie zadba, to klienci mogą mieć problemy ze sfinalizowaniem zaplanowanych transakcji.
2017-01-31, 13:40

W związku z tym kantory powinny na bieżąco kontrolować dokonywane transakcje kupna i sprzedaży walut, aby odpowiednio zapełnić te, które sprzedały się w znaczącej ilości.

Rynek międzykantorowy

Najczęściej, w przypadku ubytku walutowych rezerw, kantor stacjonarny korzysta z usług konkurencyjnych placówek. Ich właściciele wykorzystują wtedy takie środki, które najliczniej zostały dostarczone przez klientów. Często stosowanym rozwiązaniem jest zawieranie transakcji z konkurencyjnymi kantorami. Ze względu na specyficzne w naszym kraju występowanie nadwyżki podaży walut, właściciele placówek chętnie podejmują ze sobą współpracę. Obowiązują ich jednak inne warunki niż ma to miejsce w przypadku klientów indywidualnych, które określane są mianem tzw. rynku międzykantorowego.

Banki

Jednym z innych rozwiązań pozwalających pozyskać waluty obce jest kupowanie ich od krajowych banków. Pomimo, że klienci indywidualni bardzo rzadko decydują się na wymianę w bankach z uwagi na występowanie wysokich marż oraz nieatrakcyjnych spreadów walutowych, to właściciele kantorów mogą liczyć na uzgodnienie indywidualnych warunków transakcji. Największe szanse na niskie kursy walut mają w tym przypadku największe kantory, które decydują się na wymianę znaczących ilości pieniędzy. To właśnie dzięki temu bank jest w stanie odpowiednio uatrakcyjnić swoją ofertę, ponieważ ze uwagi na ilość wymienianej waluty wciąż może zauważalnie zarobić. W przypadku dużych placówek często skupywane są nadwyżki z pomniejszych kantorów a następnie wymieniane w bankach. Dzięki dużemu kapitałowi właściciele najlepiej prosperujących kantorów mogą bowiem zarobić już nie tylko na walucie wymienianej przez klientów, ale również na tej pozyskiwanej z konkurencyjnych punktów.

Forex

Ostatnią opcją na pozyskiwanie walut obcych przez właścicieli kantorów stacjonarnych jest kupowanie ich poprzez platformę Forex. Pamiętajmy jednak, ze w tym przypadku potrzebne będzie pośredniczenie brokerów finansowych, co wiąże się z dużym ryzykiem. W wielu przypadkach umożliwiają oni jednak fizyczną dostawę zakupionych na rynku banknotów, co stanowi wygodne rozwiązanie dla kantorów stacjonarnych, jednak taka usługa jest obarczona wysokimi kosztami, przez co nie cieszy się dużym zainteresowaniem.

Rynek kantorów stacjonarnych jest warty miliardy złotych, prawie 170 miliardów złotych w 2015 roku (dane z artykułu Obroty kantorów w Polsce). Jest więc bardzo dużo instytucji zainteresowanych współpracą i dostarczaniem waluty kantorom.

Anna Kowalska
obsługa kantorów internetowych